Pottenbakken

 • Aan de draaischijf

  Aan de draaischijf

 • Een potje draaien

  Een potje draaien

 • Aan het werk

  Aan het werk

 • Theeservies decoreren

  Theeservies decoreren

 • servies decoreren

  servies decoreren

Pottenbakken is het vormen van zachte klei, dat daarna door middel van verhitting in een keramiekoven wordt gestookt tot steen. Dit kan  aardewerk, steengoed of porselein zijn.

Voorwerpen van aardewerk, steengoed en porselein kunnen gebruiksvoorwerpen zijn zoals potten, bekers, schalen, maar ook decoratieve objecten.

Klei is een boeiend materiaal dat heel veel toepassingsmogelijkheden kent, variërend van alledaagse functionele  voorwerpen tot grote ruimtelijke sculpturen. De vorm-, decoratie en afwerkingstechnieken voor keramiek zijn van generatie op generatie doorgegeven, en deze kennis wordt nog steeds uitgebreid met nieuwe inzichten en technische ontwikkelinge

Voorafgaand aan het verwerken moet de lucht uit de klei worden verwijderd. Zodra de klei is ontlucht kan het worden gevormd door een verscheidenheid van technieken. Na het vormen moet de klei drogen voor het stoken.

Methoden voor het vormen

Klei kan worden gevormd door handvormen en draaien. Handvormen is de een werkwijze voor het vormen van klei. Objecten kunnen worden gemaakt door met de handgevormde rollen van klei, platte platen van klei, uit vaste ballen klei of een combinatie daarvan. Delen van met de hand gebouwde werkstukken worden vaak samengevoegd met slib , een waterige suspensie van klei en water. Handvormen gaat langzamer dan het draaien van klei, maar het biedt de pottenbakker een hoge mate van controle over de grootte en de vorm van de werkstukken. De snelheid en de herhaling van andere technieken zoals draaien is meer geschikt voor het maken van productie van aardewerk gebruiksvoorwerpen (schalen, borden, bekers, kannetjes etc.).

De beste methode om te leren pottenbakken is uiteraard er zelf mee te gaan experimenteren. Er bestaat geen alternatief voor handwerk: het omgaan met kleirollen, het werken aan de draaischijf, het schilderen met pigmetnen, oxides en het experimenteren en uitproberen van glazuurmengsels. Worstelen met problemen en naar oplossingen zoeken is essentieel om je eigen werkwijze te vinden, maar door ervaring zul je meer zelfvertrouwen krijgen en zal je vaardigheid verbeteren.

En soms kan een handige aanwijzingen of tijdige uitleg van een ervaren keramiste u uren van inspanning en frustratie besparen.

Pottenbakken en draaien

Pottenbakken draaien

Pottenbakken draaien